Składniki:
- Mąka— 100 gram
- Czekoladę 60% kakao— 180 gram
- Masło— 110 gram
- Cukier— 260 gram
- Serek kremowy— 250 gram
- Malina— 100 gram
- Jajka— 3 sztuki
- Sól— 0,25 łyżeczki
- Proszek do pieczenia — 0,5 łyżeczki
- Soda— 0,25 łyżeczki
- Cukier waniliowy— 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
- Przygotować warstwę serową. Wymieszać 60 gram sera z żółtkiem W oddzielnej miseczce roztopić czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Do masy dodać dwa rodzaje cukru.
- W odrębnej misze wymieszać mąkę z solą i sodą. W odchłodzoną czekoladową masę dodać 2 jajka i białko, wszystko wymieszać. Dalej dodać mąkę, zagnieść ciasto.
- Nagrzać piekarnik do 160 stopi C. W formę dla pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia, wlać połowę masy. Dalej wylać warstwę masy serowej, i zalać pozostałą masą czekoladową. Delikatnie wyrównać łopatką. Udekorować owocami.
- Piec w ciągu 55 minut, po wystygnięciu pokroić na kawałki. Serwować z herbatą lub kawą. Smacznego.
Źródło: www.povar.ru