Filet w cieście

Składniki:

1 filet z kurczaka
1 cebula czerwona
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 jajo
1 łyżka serka jogurtowego Ostrowia
1 łyżka mąki
50 ml mleka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Fileta przecinamy w poprzek na cienkie plasty i rozbijamy.

Białko ubijamy na sztywno.
do drugiej miski dajemy żółtko, mleko, poszatkowaną cebulę i natkę, a także serek, mąkę i przyprawy, mieszamy, na koniec dodajemy całość do ubitego białka.Całość ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, jeśli jest za gęste, należy dolać mleka, to zależy od wielkości jajka, i rodzaju mąki.
W cieście maczamy każdy plaster mięsa z obu stron i smażymy na rozgrzanym oleju, aż do zrumienienia się.
Podajemy z ziemniaczkami i mizerią.

Comments

comments