Składniki:
Mąka pszenna — 260 g
Masło — 100 g
Cukier brązowy — 160 g
Śmietana (tłusta, 33%) — 200 g
Serek śmietankowy — 100 g
Kawa naturalna – 5 łyżeczek + 30 ml
Proszek do pieczenia — 1 łyżeczka
Borówki — 300 g
- Zaparzyć kawę. Przygotować składniki dla ciasta.
- Dobrze wymieszać masło z 50 gram cukrem brązowym, 5 łyżkami ostudzonej kawy.
- Dodać 200 gram mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieć ciasto. Ciasto ma być miękkie i elastyczne.
- Wyłożyć ciasto do formy do pieczenia 20 cm, sformować boki i wstawić do lodówki.
- Wymieszać wszystkie składniki dla masy: 3 łyżki mąki, 5 łyżek cukru brązowego, 200 gram śmietany, 100 gram serka śmietankowego, 30 ml kawy.
- Wyciągnąć ciasto z lodówki, nakłuć ciasto widelcem, równomiernie wysypać borówki. Jeżeli jagody są zamrożone, to najpierw posypać mąką ciasto, a następnie wysypać borówki.
- Na wierch wylać masę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 40 minut.
- Gotowe ciasto ostudzić w formie i schować do lodówki na noc. Rano można serwować do herbaty. Smacznego.
Źródło: www.povarenok.ru