Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-budyniowym

Składniki na ciasto:
ok. 2 blaszki rogalików
500 g mąki tortowej
200 ml mleka, ciepłego
15 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
1 jajko
1 żółtko
100 ml oleju
3 łyżki cukru
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
250 g serka śmietankowego
25 g budyniu śmietankowego (proszek)
1 żółtko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania wierzchu
cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania:
Drożdże świeże lub suche mieszamy w 100 ml ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia, około 15 min. Pozostałą mąkę przesiewamy do dużej miski, wsypujemy resztę cukru, sól, lekko roztrzepane jajko i żółtko. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, pozostałe ciepłe mleko i mieszamy dokładnie. Zostawiamy na 5 min. Następnie wyrabiamy dolewając co chwila olej. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Serek miksujemy razem z żółtkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz przesianym proszkiem budyniowym.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na placek grubości ok. 0,5 mm. Za pomocą noża lub rolki do pizzy wykrawamy 8 trójkątów. Na każdy nakładamy łyżeczkę nadzienia i zwijamy od szerszej do węższej strony. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy na 30 min do napuszenia. Po tym czasie smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody. Pieczemy w temp. 180 C przez około 25 min do lekkiego zarumienienia skórki. Podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem cytrynowym.
Źródło: www.ilovebake.pl/

Comments

comments