Sernik czekoladowy

Składniki:

Spód:

  • 20 czekoladowych ciasteczek
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • 7 łyżek roztopionego masła

Sernik:

  • Ok 900 gram serka śmietankowego
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki esencji wanilii
  • 4 jajka
  • 1 ½ szklanki śmietanki
  • ¼ szklanki cukru pudru

Czekoladowy Ganache:

  • 400 gram czekolady
  • 2 szklanki śmietanki, gorącej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.
  2. Umieść ciasteczka w plastikowej torbie, rozgniataj za pomocą wałki do ciasta lub w mikserze.
  3. Przełóż rozgniecione ciasteczka do miski, wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem brązowym. Przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki.
  4. Serki przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao w proszku, cukier oraz esencję waniliową, dokładnie wymieszać.
  5. W oddzielnej misce wymieszać śmietankę z cukrem pudrem. Krem ma być podobny do musu.
  6. W małych ilościach dodawać zmiksowaną śmietankę do masy serowej.
  7. Po połączeniu, wlać ciasto do tortownicy na przygotowany spód.
  8. Tortownicę owinąć folią aluminiową, w większą formę wlać ok 1 cm gorącej wody, następnie umieścić w nią tortownicę z sernikiem.
  9. Piec przy temperaturze 150 ° C około 60-70 minut. Po ugotowaniu schłodzić sernik.
  10. Przygotować Ganache, połączyć czekoladę z ciepłą śmietanką. Polać nim schłodzony sernik bezpośrednio przed podaniem.

Żródło: www.buzzfeed.com/tasty

Comments

comments