Składniki:
Spód:
- 20 czekoladowych ciasteczek
- ¼ szklanki brązowego cukru
- 7 łyżek roztopionego masła
Sernik:
- Ok 900 gram serka śmietankowego
- 100 gram gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao w proszku
- 1 ½ szklanki cukru
- 2 łyżki esencji wanilii
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki śmietanki
- ¼ szklanki cukru pudru
Czekoladowy Ganache:
- 400 gram czekolady
- 2 szklanki śmietanki, gorącej
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 150 ° C.
- Umieść ciasteczka w plastikowej torbie, rozgniataj za pomocą wałki do ciasta lub w mikserze.
- Przełóż rozgniecione ciasteczka do miski, wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem brązowym. Przełożyć do formy, równomiernie rozprowadzić i mocno ugnieść. Wstawić do lodówki.
- Serki przełożyć do dużej miski, dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao w proszku, cukier oraz esencję waniliową, dokładnie wymieszać.
- W oddzielnej misce wymieszać śmietankę z cukrem pudrem. Krem ma być podobny do musu.
- W małych ilościach dodawać zmiksowaną śmietankę do masy serowej.
- Po połączeniu, wlać ciasto do tortownicy na przygotowany spód.
- Tortownicę owinąć folią aluminiową, w większą formę wlać ok 1 cm gorącej wody, następnie umieścić w nią tortownicę z sernikiem.
- Piec przy temperaturze 150 ° C około 60-70 minut. Po ugotowaniu schłodzić sernik.
- Przygotować Ganache, połączyć czekoladę z ciepłą śmietanką. Polać nim schłodzony sernik bezpośrednio przed podaniem.
Żródło: www.buzzfeed.com/tasty