Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera białego na sernik (może być w wiaderku)
- 6 jaj
- 1 szkl cukru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
dodatkowo:
- 2 galaretki zielone
- 1 paczka podłużnych biszkoptów
- 2 małe banany
Sposób przygotowania:
- Dwie tortownice o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Jajka wybijamy do misy, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na kogel-mogel.
- Dodajemy ser z wiaderka, pozostałe składniki i miksujemy już na bardzo wolnych obrotach (to ważne by nie napowietrzyć ciasta bo potem opadnie) do momentu aż masa będzie jednolita.
- Połowę masy serowej wylewamy do każdej z tortownic.
- Pieczemy 2 cienkie serniki ok 30 min w 180st (aż wierzch sernika się zetnie).
- Studzimy.
- Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
- W tortownicy na jednym z serników układamy biszkopty, na ukos, zaczynają od brzegu. Pomiędzy biszkoptami układamy kawałki banana, zalewamy to tężejąca galaretką i przyciskamy drugim sernikiem.
- Wkładamy do lodówki na 3 godziny.
Źródło: www.smakuje.blox.pl