Sernik na Wielkanoc

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera białego na sernik (może być w wiaderku)
  • 6 jaj
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

dodatkowo:

  • 2 galaretki zielone
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 2 małe banany

Sposób przygotowania:

  1. Dwie tortownice o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Jajka wybijamy do misy, dodajemy cukier i ubijamy na wysokich obrotach na kogel-mogel.
  3. Dodajemy ser z wiaderka, pozostałe składniki i miksujemy już na bardzo wolnych obrotach (to ważne by nie napowietrzyć ciasta bo potem opadnie) do momentu aż masa będzie jednolita.
  4. Połowę masy serowej wylewamy do każdej z tortownic.
  5. Pieczemy 2 cienkie serniki ok 30 min w 180st (aż wierzch sernika się zetnie).
  6. Studzimy.
  7. Galaretki rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu, studzimy.
  8. W tortownicy na jednym z serników układamy biszkopty, na ukos, zaczynają od brzegu. Pomiędzy biszkoptami układamy kawałki banana, zalewamy to tężejąca galaretką i przyciskamy drugim sernikiem.
  9. Wkładamy do lodówki na 3 godziny.

 

Źródło: www.smakuje.blox.pl

Comments

comments