Sernik z borówką

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:

  • kruche ciastka
  • 3 łyżki miękkiego masła
  • 11 serków Ostrowia śmietankowych (o wadze 120 g)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka borówek amerykańskich

Przygotowanie:

  • Najpierw trzeba przygotować formę: w środku delikatnie wysmarować masłem, spód i brzegi a z zewnątrz podwójnie owinąć folią aluminiową
  • rozkruszyć ciastka, dodać masło, dobrze wymieszać i wylepić nimi spód tortownicy
  • do miski miksera przełożyć serki, dodać cukier puder i całość dokładnie zmiksować
  • dodawać jajka jedno po drugim i każde miksować około 1-2 minut, do utworzenia gładkiej masy
  • dodać ziarenka z laski wanilii i otartą skórkę cytrynową
  • wylać masę do przygotowanej wcześniej formy, wysypać borówki na wierzch
  • tortownicę z sernikiem umieścić w kąpieli wodnej: nalać wody do 1/3 jej wysokości głębokiej formy i wstawić formę z sernikiem do nagrzanego piekarnika do 165 stopni, wypiekać 15 minut, następnie zmniejszyć do 150 stopni i wypiekać jeszcze 45 minut
  • po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim sernik na około 15-20 minut
  • następnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia, na noc wstawiamy do lodówki

Żródło: mojetworyprzetwory.blogspot.com

Comments

comments