Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm:
- kruche ciastka
- 3 łyżki miękkiego masła
- 11 serków Ostrowia śmietankowych (o wadze 120 g)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 laska wanilii
- otarta skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- Najpierw trzeba przygotować formę: w środku delikatnie wysmarować masłem, spód i brzegi a z zewnątrz podwójnie owinąć folią aluminiową
- rozkruszyć ciastka, dodać masło, dobrze wymieszać i wylepić nimi spód tortownicy
- do miski miksera przełożyć serki, dodać cukier puder i całość dokładnie zmiksować
- dodawać jajka jedno po drugim i każde miksować około 1-2 minut, do utworzenia gładkiej masy
- dodać ziarenka z laski wanilii i otartą skórkę cytrynową
- wylać masę do przygotowanej wcześniej formy, wysypać borówki na wierzch
- tortownicę z sernikiem umieścić w kąpieli wodnej: nalać wody do 1/3 jej wysokości głębokiej formy i wstawić formę z sernikiem do nagrzanego piekarnika do 165 stopni, wypiekać 15 minut, następnie zmniejszyć do 150 stopni i wypiekać jeszcze 45 minut
- po tym czasie należy wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim sernik na około 15-20 minut
- następnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystygnięcia, na noc wstawiamy do lodówki
Żródło: mojetworyprzetwory.blogspot.com