Składniki:
- Kruche ciastka — 400 г
- Masło (150 g dla spodu + 100 g dla nadzienia + 60 g dla sosu karmelowego) — 310 g
- Orzechy włoskie — 60 g
- Jabłka (6 szt średnich) — 1 kg
- Cukier (160 g dla nadzienia + 150 g dla masy serowej + 200 g dla sosu karmelowego) — 510 g
- Śmietanka (35%, 150 ml dla nadzienia + 200 ml dla sosu karmelowego) — 350 ml
- Serek śmietankowy — 300 g
- Jajko — 2 szt
- Smietana — 300 g
- Gotujemy jabłka karmelowe. W dużym garnku mieszamy masło z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia.
- Obrać jabłka i pokroić w plastry 5 mm. Dodać jabłka do garnku. Gotować do wyparowania płynu.
- Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko wyparuje się płyn z jabłek, od razu dodać gorącą śmietankę, dobrze wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej.
- W mikserze pokruszyć ciastka i orzechy. Ciastka wymieszać z roztopionym masłem.
- W formę do pieczenia (28 cm) wyłożyć spód z ciastek i masła. Wyłożyć boki formy ciastem.
Formę do pieczenia owinąć folią aluminiową.
- Za pomocą miksera wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Dodać po jednym jajku i śmietanę.
- Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową.
- Na wierch wyłożyć masę serową.
Wypiekać w kąpieli wodnej przy 170-180 stopniach C ok. 40-50 minut. Ostudzić przy temperaturze pokojowej, na noc schować do lodówki.
- W garnku z grubym dnem nagrzać cukier. W innym garnku nagrzać śmietankę. Jak tylko cukier zmieni kolor do jasno-brązowego, zabrać garnek z ognia. Ostrożnie cienkim strumieniem wlać gorącą śmietankę do karmeli, cały czas mieszając. Wymieszać do jednorodności.
- Przy serwowaniu polać sernik karmelem. Można udekorować jabłkami.
Źródło: www.povarenok.ru