Sernik z karmelowymi jabłkami

Składniki:

  • Kruche ciastka — 400 г
  • Masło (150 g dla spodu + 100 g dla nadzienia + 60 g dla sosu karmelowego) — 310 g
  • Orzechy włoskie — 60 g
  • Jabłka (6 szt średnich) — 1 kg
  • Cukier (160 g dla nadzienia + 150 g dla masy serowej + 200 g dla sosu karmelowego) — 510 g
  • Śmietanka (35%, 150 ml dla nadzienia + 200 ml dla  sosu karmelowego) — 350 ml
  • Serek śmietankowy — 300 g
  • Jajko — 2 szt
  • Smietana — 300 g
  1. Gotujemy jabłka karmelowe. W dużym garnku mieszamy masło z cukrem. Doprowadzamy do wrzenia.
  2. Obrać jabłka i pokroić w plastry 5 mm. Dodać jabłka do garnku. Gotować do wyparowania płynu.
  3. Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko wyparuje się płyn z jabłek, od razu dodać gorącą śmietankę, dobrze wymieszać. Ostudzić do temperatury pokojowej.
  4. W mikserze pokruszyć ciastka i orzechy. Ciastka wymieszać z roztopionym masłem.
  5. W formę do pieczenia (28 cm) wyłożyć spód z ciastek i masła. Wyłożyć boki formy ciastem.

Formę do pieczenia owinąć folią aluminiową.

  1. Za pomocą miksera wymieszać serek śmietankowy z cukrem. Dodać po jednym jajku i śmietanę.
  2. Na przygotowany spód wyłożyć masę jabłkową.
  3. Na wierch wyłożyć masę serową.

Wypiekać w kąpieli wodnej przy 170-180 stopniach C ok. 40-50 minut. Ostudzić przy temperaturze pokojowej, na noc schować do lodówki.

  1. W garnku z grubym dnem nagrzać cukier. W innym garnku nagrzać śmietankę. Jak tylko cukier zmieni kolor do jasno-brązowego, zabrać garnek z ognia. Ostrożnie cienkim strumieniem wlać gorącą śmietankę do karmeli, cały czas mieszając. Wymieszać do jednorodności.
  2. Przy serwowaniu polać sernik karmelem. Można udekorować jabłkami.

Źródło: www.povarenok.ru

Comments

comments