Spód:
- 300 gram ciastek
- 100 gram masła
- 100 gram cukru
Nadzienie:
- 5 jajek
- 2 żółtka jaj
- 5 gram cukru waniliowego
- 30 gram skrobi
- 200 g twarogu
- 600 gram serka śmietankowego
- 200 gram serka homogenizowanego
- 340 g cukru
- 150 g śmietany
Krem:
- 200 g śmietany
- 100 g cukru
Sposób przygotowania:
- Robimy spód: robimy kruszonkę z ciastek w blenderze.
- Dodajemy cukier, masło, mieszamy do jednolitej masy.
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy kruszonkę na nią, tworzymy spód dla ciasta.
- Gotujemy nadzienie: połączamy jajka, żółtka, twaróg, serek śmietankowy, serek homogenizowany i cukier.
- Dodajemy skrobie, cukier waniliowy i ubijamy do jednolitej masy
- Wykładamy masę twarogową na spód, równomiernie rozprowadzamy.
- Boczne strony formy do pieczenia zawijamy folią aluminiowa, umieszczamy na patelnię, pieczemy w piekarniku rozgrzanemu do 180°С. Ostudzamy sernik stopniowo – najpierw w uchylonym piekarniku, póżniej przy temperaturze pokojowej.
- Ochłodzony sernik wyciągamy z formy, na wierch wylewamy śmietanę z cukrem.
Źródło: smachno.ua