Sernik

Spód:

  • 300 gram ciastek
  • 100 gram masła
  • 100 gram cukru

Nadzienie:

  • 5 jajek
  • 2 żółtka jaj
  • 5 gram cukru waniliowego
  • 30 gram skrobi
  • 200 g twarogu
  • 600 gram serka śmietankowego
  • 200 gram serka homogenizowanego
  • 340 g cukru
  • 150 g śmietany

Krem:

  • 200 g śmietany
  • 100 g cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. Robimy spód: robimy kruszonkę z ciastek w blenderze.
  2. Dodajemy cukier, masło, mieszamy do jednolitej masy.
  3. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy kruszonkę na nią, tworzymy spód dla ciasta.
  4. Gotujemy nadzienie: połączamy jajka, żółtka, twaróg, serek śmietankowy, serek homogenizowany i cukier.
  5. Dodajemy skrobie, cukier waniliowy i ubijamy do jednolitej masy
  6. Wykładamy masę twarogową na spód, równomiernie rozprowadzamy.
  7. Boczne strony formy do pieczenia zawijamy folią aluminiowa, umieszczamy na patelnię, pieczemy w piekarniku rozgrzanemu do 180°С. Ostudzamy sernik stopniowo – najpierw w uchylonym piekarniku, póżniej przy temperaturze pokojowej.
  1. Ochłodzony sernik wyciągamy z formy, na wierch wylewamy śmietanę z cukrem.

Źródło: smachno.ua

Comments

comments