Sos szpinakowy z artiszokiem

Składniki:

  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula szalotka, pokrojona
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • Sól, pieprz
  • 1 opakowanie serka (120 gram)
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki majonezu
  • 1 opakowanie (ok 300 gram) posiekanego karczochu
  • ¾ szklanki utartego Parmezanu
  • Krakersy lub kromki chleba dla serwowania

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 200℃. Ugotuj szpinak w dużym garnku, ok. 30 sekund, zatem schłodź w misce z lodem. Wyciśnij nadmiar wody ze szpinaku, wyłóż jego na czyste ręcznik kuchenny dla wyschnięcia. Pokrój szpinak.

Rozgrzać olej w średnim garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę szalotkę, i smaż od czasu do czasu mieszając, ok. 3 minut. Dodaj czosnek i wymieszaj, gotuj 1 minutę. Dodaj szpinak i mieszaj, dopóki nie stanie suchy, ok. 2 minut. Dodaj sól, pieprz. Ostudź.

W misce robota kuchennego wymieszaj serek śmietankowy z kwaśną śmietaną i majonezem do jednorodności. Teraz do karczochu dodaj tą masę, na wierch zetrzyj Parmezan i  dodaj masę ze szpinaku, dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Wyłóż do naczynia do pieczenie, wcześniej wyłożonego papierem do pieczenia, piec do zrumienienia 20-25 minut.

Pozwól sosu ostudzić się. Można serwować z krakersami, toastem lub frytkami.

Żródło: www.bonappetit.com

Comments

comments