Malinowa chmurka

 A dzisiaj przebój internetu- przepis na ciasto Malinowa chmurka z wykorzystaniem naszego pysznego serka  śmietankowego Ostrowia.
 A oto nasz przepis, koniecznie wypróbujcie  :

Składniki  na ciasto :
3 żółtka
30 g cukru pudru (3 kopiate łyżki)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
150 g mąki pszennej (1 szklanka)
100 g masła (pół kostki)
 Składniki na krem :
200 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone (1 opakowanie)

1 opakowanie serka Ostrowia np. śmietankowego 
3 łyżki cukru pudru
cukier wanilinowy
2 łyżeczki żelatyny
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe
Warstwa z malin :
500 g malin
3 malinowe galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie rozwałkować i wyłożyć na blachę o wym. 21×33 cm. Nakłuć widelcem i piec ok. 15-20 minut w temp.180 stopni. Ostudzić.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i schłodzone połączyć z malinami.Wylać na upieczone ciasto.
Składniki na krem ubić połączyć z serkiem mascarpone i serkiem Ostrowia. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z kremem. Wyłożyć na stężałą galaretkę z malinami.
Białka ubić z odrobiną soli, wsypywać powoli cukier, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać i rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem (ew. zwykła blacha odwrócona do góry dnem),bezę posypać płatkami migdałowymi i piec 1 godzinę w temp.120-130 stopni. Schłodzić i wyłożyć na masę. Ciasto schłodzić w lodówce.

Comments

comments