Składniki :
2 świeże bakłażany
2 główki czosnku
2 duże papryki np. czerwona i żółta
150 g pieczarek
250 g sera żółtego Ostrowia
natka pietruszki
sól, pieprz
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
Przygotowanie :
Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie smarujemy oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Papryki i pieczarki kroimy w drobną kostkę i dusimy na łyżce oliwy z oliwek aż zmiękną. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekaną pietruszką oraz startym serem żółtym np. Ostrowia .