TIRAMISU przepis na pyszny i lekki włoski deser
Składniki :
2 opakowania biszkoptów podłużnych
400g serka mascarpone
1 serek jogurtowy Ostrowia
4 duże jaja
50g cukru lub cukru pudru
6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
250ml kawy espresso
kakao do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce mascarpone i serka Ostrowia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone i serkiem Ostrowia.
- Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej.
- Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki .
- Przed podaniem oprószyć kakao. Smaczego !