TIRAMISU

TIRAMISU przepis na pyszny i lekki włoski deser
Składniki :
2 opakowania  biszkoptów podłużnych
400g serka mascarpone
1 serek jogurtowy Ostrowia
4 duże jaja
50g cukru lub cukru pudru
6 łyżek likieru Amaretto (90ml)
250ml kawy espresso
kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do szerokiego naczynia takiego, aby wygodnie było w nim moczyć biszkopty (np. do głębokiego talerza lub płaskiej miseczki), pozostawić do ostygnięcia, a następnie dodać likier Amaretto.
  2. Oddzielić żółtka od białek. 
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać po łyżce mascarpone i serka Ostrowia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę z białek wmieszać delikatnie szpatułką do masy z mascarpone i serkiem Ostrowia.
  4. Biszkopty zanurzać pojedynczo na krótko w kawie z obu stron i układać jeden obok drugiego w naczyniu lub formie prostokątnej. 
  5. Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Wyrównać. Na masie ułożyć kolejną warstwę zanurzonych biszkoptów w kawie i przykryć resztą masy. Całość wstawić na co najmniej kilka godzin do lodówki .
  6. Przed podaniem oprószyć kakao. Smaczego !

Comments

comments