CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I SERKIEM OSTROWIA 

Składniki :
opakowanie makaronu cannelloni
450 g szpinaku mrożonego
2 serki kanapkowe Ostrowia ze szczypiorkiem
1 jajko
2 ząbki czosnku
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
600 ml mleka
100g sera żółtego Ostrowia
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Szpinak wrzucamy  do rondelka i podduszamy aż do odparowania wody.Przestudzony szpinak doprawiamy i mieszamy z serkami Ostrowia i jajkiem. Przygotowanym nadzieniem wypełniamy rurki. Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąką i bardzo energicznie mieszamy. Następnie cały czas mieszając dodajemy mleko. Sos  zagotowujemy przez 30 sekund i doprawiamy do smaku  solą , pieprzem i gałką. Rurki układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem beszamelowym : z masła , mąki i mleka. Zapiekamy  w piekarniku, przez 40 minut , a 15 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem.

Comments

comments