Ciastka francuskie z jagodami i serkiem śmietankowym

Ciastka francuskie z jagodami i serkiem śmietankowym
Składniki

  • Jedno opakowania ciasta francuskiego – ok 300 gram
  • Serek śmietankowy — 150 g
  • Cukier — 1/4 szklanki.
  • Esencja waniliowa— 0.5 łyżeczki
  • Śmietanka 35% — 1 łyżeczka
  • Czarna porzeczka — 100- 200 g do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  2. Serek śmietankowy wymieszać z cukrem.
  3. Dodać śmietankę i wanilie, wymieszać do jednolitej masy. Odstawić na bok.
  4. Umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym.
  5. Gotowe ciasto francuskie pokroić na 16 kawałków. Ostrym nożem wyciąć małe kwadraciki na każdym z kawałków, robiąc odstęp od krajów.
  6. Położyć 1 lub 2 łyżeczki masy w centrum każdego kwadracika. Umieścić 3-4 jagody, lekko wpychając w masę.
  7. W małej miseczce ubić 1 jajko z 1 łyżką wody i posmarować kraje ciasta francuskiego w miejscu, gdzie nie ma nadzienia. Posypać kraje cukrem.
  8. Piec 13-14 minut do zarumienienie. Ostudzić.

Źródło: www.povarenok.ru

Comments

comments