Ciastka francuskie z jagodami i serkiem śmietankowym
Składniki
- Jedno opakowania ciasta francuskiego – ok 300 gram
- Serek śmietankowy — 150 g
- Cukier — 1/4 szklanki.
- Esencja waniliowa— 0.5 łyżeczki
- Śmietanka 35% — 1 łyżeczka
- Czarna porzeczka — 100- 200 g do smaku
Sposób przygotowania:
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
- Serek śmietankowy wymieszać z cukrem.
- Dodać śmietankę i wanilie, wymieszać do jednolitej masy. Odstawić na bok.
- Umyć i wysuszyć na ręczniku papierowym.
- Gotowe ciasto francuskie pokroić na 16 kawałków. Ostrym nożem wyciąć małe kwadraciki na każdym z kawałków, robiąc odstęp od krajów.
- Położyć 1 lub 2 łyżeczki masy w centrum każdego kwadracika. Umieścić 3-4 jagody, lekko wpychając w masę.
- W małej miseczce ubić 1 jajko z 1 łyżką wody i posmarować kraje ciasta francuskiego w miejscu, gdzie nie ma nadzienia. Posypać kraje cukrem.
- Piec 13-14 minut do zarumienienie. Ostudzić.
Źródło: www.povarenok.ru