Składniki:
- 220 gram serka śmietankowego Ostrowia
- ½ szklanki odsączonego gotowanego szpinaku
- 2 szklanki tartego sera mozzarella
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprza
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 szklanki mąki
- 4 jajka
- 2 szklanki bułki tartej
- Olej rzepakowy, do smażenia
Sposób przygotowania:
- W średniej misce wymieszać serek śmietankowy Ostrowia, szpinak, mozzarelle, sól, pieprz, czosnek granulowany. Przełożyć masę do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadzić równomiernie po naczyniu. Ostudzić ok 30 minut.
- Ostudzoną masę oddzielić od papieru i pokroić w jednakowe paski ok. 1 cm.
- W jednej misce przygotować mąkę, w drugiej bułkę tartą, w trzeciej jajka lekko zbite. Zanurzamy nasze paluszki najpierw w mąkę, następnie w jajko, bułkę tartą i znowu w jajko i tartą bułkę, odstawiamy na talerz.
- Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu. Smażyć panierowane paluszki ok. 30 sekund-1 minuty do zarumienienia. Następnie schłodzić. Podawać z ulubionym sosem.