Paluszki Szpinakowe

Składniki:

  • 220 gram serka śmietankowego Ostrowia
  • ½ szklanki odsączonego gotowanego szpinaku
  • 2 szklanki tartego sera mozzarella
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprza
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • Olej rzepakowy, do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W średniej misce wymieszać serek śmietankowy Ostrowia, szpinak, mozzarelle, sól, pieprz, czosnek granulowany. Przełożyć masę do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, i rozprowadzić równomiernie po naczyniu. Ostudzić ok 30 minut.
  2. Ostudzoną masę oddzielić od papieru i pokroić w jednakowe paski ok. 1 cm.
  3. W jednej misce przygotować mąkę, w drugiej bułkę tartą, w trzeciej jajka lekko zbite. Zanurzamy nasze paluszki najpierw w mąkę, następnie w jajko, bułkę tartą i znowu w jajko i tartą bułkę, odstawiamy na talerz.
  4. Rozgrzać olej w garnku na średnim ogniu. Smażyć panierowane paluszki ok. 30 sekund-1 minuty do zarumienienia. Następnie schłodzić. Podawać z ulubionym sosem.

 

Comments

comments