Rolada szpinakowa z  łososiem i serkiem jogurtowym Ostrowia 

Składniki :
szpinak mrożony 450 g
łosoś wędzony w plasterkach 200 g
serek  jogurtowy Ostrowia
jajka 4 sztuki
łyżka chrzanu
2 łyżki mąki
ząbek czosnku
sól , pieprz
Przygotowanie:
Rozmrożony szpinak gotujemy, pod koniec gotowania doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Białka oddzielamy od żółtek  i ubijamy na sztywną pianę.  Następnie do wystudzonego szpinaku wbijamy żółtka, dodajemy makę oraz pianę z białek.  Tak przygotowane ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Wystudzone ciasto kładziemy na czystą ściereczkę kuchenną , smarujemy serkiem jogurtowym ostrowia wymieszanym z chrzanem, a na to kładziemy plastry wędzonego łososia. Tak przygotowane ciasto powili zawijamy w roladę ,a następnie obwijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do schłodzenia. Rolada jest nie tylko pyszna ale i zdrowa.

Comments

comments