Składniki:
- 1 śmietana 12% (400g) lub jogurt naturalny
- 1 serek naturalny Ostrowia
- 0,5 dużego świeżego ogórka
- 1/4 pęczka koperku
- 2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać serek Ostrowia z jogurtem (lub śmietaną). Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy.
- Ogórek zetrzeć na tarce, koperek posiekać i wrzucić wszystko do masy.
- Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać (w przypadku czosnku granulowanego po prostu dosypać). Dodać szczyptę soli i trochę więcej pieprzu. Dobrze wszystko wymieszać i można serwować.
Sos idealnie nadaje się do pieczonych ziemniaków posypanych ziołami, pieczonego mięsa, mięsa z grilla, jak i do parówek czy kiełbasek.