Zupa cebulowa z żółtym serem Ostrowia

Zupa cebulowa z żółtym serem Ostrowia

Składniki potrzebne do przygotowania zupy cebulowej:

Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje
• ok. 0,5 kg cebuli
• ok. 500 ml bulionu
• pół szklanki (ok. 100 ml) białego wytrawnego wina
• dwie łyżki masła
• tymianek
• jako dodatki: czerstwa bagietka lub dowolne inne, jasne pieczywo,
ser żółty Ostrowia do posypania

Przygotowanie
• Cebulę obrać i pokroić w kostkę
• W większym garnku rozpuścić masło i wrzucić do niego cebulę.
• Pod koniec smażenia dodać do cebuli łyżkę tymianku
• Gdy cebula nabierze już ładnego koloru, zwiększyć nieco ogień i do garnka wlać wino.
• Następnie do garnka wlać bulion, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie gotować przez około pół godziny.
• W rozgrzanym piekarniku przypiec na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem Ostrowia.
• Ugotowaną zupę cebulową zmiksować blenderem .
• Zupę wlać do miseczek i w każdej zanurzyć po jednej grzance z roztopionym serem, na koniec posypać jeszcze całe danie dodatkową porcją sera żółtego Ostrowia .

SMACZNEGO !

Comments

comments